Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Muzeum Żołnierzy Wyklętych w Ostrołęce

Wahałem się czy iść ale miałem jeszcze sporo czasu do pociągu KM do Warszawy więc poszedłem. I nie żałuję :)
Muzeum bardzo nowoczesne, dobre wyważenie multimediów i tradycyjnych eksponatów. Mam pewne wątpliwości co do obiektywności przekazu - muzeum generalnie prezentuje bardzo prawicowy punkt widzenia a zupełnie pomija różnego rodzaju kontrowersje związane z ZW. Ja nie jestem historykiem więc nie potrafię tego ocenić ale myślę że muzeum powinno się jakoś odnieść do tych kontrowersji.

Obrazek

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Hebius

A w czym to jest? w dawnym więzieniu?
Awatar użytkownika
marcin

Tak, na terenie dawnego aresztu śledczego w Ostrołęce. Teraz czytam że pomysłodawcami muzeum i ekspozycji byli jakiś poseł i senator PiSu z tych terenów, co raczej nie uspokaja moich obaw co do obiektywności ekspozycji, wręcz przeciwnie :roll:
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
marcin

Izba Tradycji EKD/WKD w Grodzisku Mazowieckim

W czasie sierpniowej warszawskiej eskapady zajrzałem również do Grodziska. Miasteczka wokół Warszawy są generalnie wyjątkowo nieciekawe (chyba nie ma regionu w Polsce z bardziej nieciekawymi architektonicznie miasteczkami niż obwarzanek warszawski), ale przyjechałem tutaj dla izby tradycji WKD.

W ogóle pierwszy raz jechałem EKD :P to takie skrzyżowanie pociągu z tramwajem można powiedzieć. Izba bardzo ciekawa (czynna tylko w niedziele i tylko w czasie wakacji letnich), oprowadzają miejscowi pasjonaci. Zwiedza się zarówno część współczesną (hale postojowe, warsztaty), jak i zabytkową (dawne pojazdy, mapy, fotki, rozkłady, zegary, kasowniki... Dużo tego!). Wrażenia zdecydowanie na plus :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Literatury im. Adama Mickiewicza w Warszawie

Muzeum jest bardzo ładnie położone, na Rynku Starego Miasta, w jednej z kamienic, na kilku piętrach. Skrzypiące drewniane podłogi, skrzypiące schody i te klimaty :P

Samo muzeum niestety budzi dość mieszane odczucia. Przede wszystkim casus podobny jak we Wrocławiu w Muzeum Architektury, gdzie nie ma żadnej wystawy o architekturze (!). Podobnie tutaj - w Muzeum Literatury, jeśli ktoś myśli, że będzie jakaś przekrojowa wystawa o polskiej literaturze, od powiedzmy Bogurodzicy do Sapkowskiego, to się srogo zawiedzie :roll: Jest to mała wystawa poświęcona przede wszystkim Mickiewiczowi i czasom w jakich żył - są obrazy i grafiki z epoki, są portrety, cytaty na ścianach. Są przedmioty osobiste Mickiewicza. Są wreszcie - dla mnie najciekawsze - rękopisy i pierwsze wydania niektórych jego dzieł. Ale jeśli ktoś (np. obcokrajowiec) chciałby dowiedzieć się, dlaczego ów Mickiewicz był ważny dla Polaków, to tego się niestety nie dowie.

Generalnie muzeum jest dla tych, którzy o Mickiewiczu bardzo dużo wiedzą, i chcą pobyć w otoczeniu jego rękopisów i przedmiotów z jego życia. Moim zdaniem trochę to za mało jak na szumną nazwę "Muzeum Literatury"...

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

... a byłeś w Muzeum Warszawy (też na Starówce)?
Awatar użytkownika
marcin

Taaaaaak

Pisałem o nim, bardzo ładne, choć to nie tyle muzeum historii miasta ile bardziej muzeum przedmiotów związanych z miastem.
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

marcin pisze: 17-11-2025 16:12:56(...)
W ogóle pierwszy raz jechałem EKD (...)
za dwa lata będzie stulecie istnienia EKD/WKD

mogłeś wysiąść na stacji Podkowa Leśna Zachodnia
i odwiedzić Muzeum im. Anny i Jarosława Iwaszkiewiczów w Stawisku
https://www.youtube.com/watch?v=Co2qwC55H1I
Awatar użytkownika
marcin

Tak, myślałem o tym ale chyba na przyszły rok sobie zostawię :)
Awatar użytkownika
marcin

Kontynuuję nadrabianie wpisów w tym temacie :P

Muzeum Ziemi Prudnickiej w Prudniku
Ładne i dość typowe muzeum regionalne, eksponaty głównie związane z historią miasta. Oprowadzał mnie młody sympatyczny pan przewodnik (oczywiście byłem jedynym zwiedzającym, co w małych miasteczkach jest raczej normą), weszliśmy też na wieżę pooglądać Prudnik z góry.

Centrum Tradycji Tkackich w Prudniku
I odwiedziłem też drugie muzeum. Prudnik na początku XX wieku był miastem tkaczy, potem po wojnie utworzono tutaj przedsiębiorstwo Frotex, robili m.in. ręczniki. Dziś pozostały po tym wszystkim ruiny w typie łódzkim. Pamiątką jest to muzeum, oprowadza sympatyczny dziadek - dawny pracownik Frotexu. Zatem wiele historyjek z tamtych czasów można usłyszeć z pierwszej ręki :P

Pierwsze muzeum
Obrazek

I drugie
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Dwa muzea, fiu, fiu, fiu. A przecież sam Prudnik malutki.
Wikipedia pisze:Według danych GUS z 1 stycznia 2024 r. miasto liczyło 18 974 mieszkańców
Tak się zastanawiałem, gdzie w Kętrzynie mogłoby powstać jeszcze jedno muzeum i o czym, i nie przychodzi mi do głowy żaden pomysł.
Awatar użytkownika
marcin

Tak, Prudnik zaskoczył na plus.
Jedziemy dalej z nadrabianiem:

Muzeum KL Płaszów w Krakowie

Wreszcie coś się ruszyło na terenach dawnego obozu w Płaszowie, do tej pory był to zaniedbany teren, gdzie okoliczni ludzie chodzili z psami, które tam - przepraszam za dosłowność - srały. Miasto Kraków - po długich debatach co z tym terenem zrobić - wreszcie zabrało się do rzeczy. Cały teren uprzątnięto, zbudowano alejki, porobiono tablice informacyjne, ale najważniejsze dopiero przed nami - trwa bowiem budowa pawilonu, przyszłej siedziby Muzeum KL Płaszów.

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Narodowe w Krakowie
"Chełmoński" (wystawa czasowa)

Co za wspaniała wystawa czasowa w MNK! Są tutaj oczywiście najbardziej znane dzieła Chełmońskiego (Babie lato czy Bociany, oba wypożyczone chyba z Warszawy) ale największe wrażenie zrobiły na mnie mało znane dzieła Chełmońskiego - przepiękne nokturny (czyli sceny nocne) oraz wspaniałe sceny poranne. Żadna fotka oczywiście nie jest w stanie tego oddać. Wrażenia artystyczne na najwyższym poziomie!

Tutaj jeden z nokturnów (ale i jednocześnie wczesnych poranków), oczywiście fotki nie oddają tego nastroju
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Farmacji Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

Muzeum Farmacji CMUJ mieści się w zabytkowej kilkupietrowej kamienicy na ul. Floriańskiej. Zwiedza się wszystko, od piwnic po strych. Czegóż tu nie ma... W piwnicach zaczynamy od alchemii - przodkini farmacji. Potem poznajemy dawne techniki przygotowywania leków, jest mnóstwo dawnych preparatów które uważano że leczą (typu mocz krowy i inne tego typu :P), są dawne meble aptekarskie, historia krakowskich aptek aż wreszcie na strychu jest zielarnia z pięknym zapachem ziół od których aż kręci się w głowie.

A ponieważ muzeum należy do CMUJ, czyli jest jednostką uniwersytecką, to poznajemy również dzieje Wydziału Farmacji na UJ, był to jeden z pierwszych wydziałów (albo i pierwszy), który dopuścił kobiety do kształcenia uniwersyteckiego :)

Piękne i niezwykle pouczające muzeum. Na klatce schodowej wita nas przepiękny witraż z jednej z dawnych krakowskich aptek, a na nim rośliny używane do sporządzania leków.

Obrazek

Są tutaj niezliczone ciekawostki dawnej farmacji - ot choćby pigułki przeczyszczające... wielokrotnego użytku :P

Obrazek
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

Ciekawe, dlaczego medycyna odstąpiła od tego - bądź co bądź - "zirołejstowego" rozwiązania? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Michał

Pewnie dlatego, że antymon jest szkodliwy dla zdrowia ( w pierwszej chwili pomyślałem, że chodziło o to, że ludzie by się brzydzili używać tego wielokrotnie, lub o niebezpieczeństwo zakażenia bakteriami kałowymi, ale wygooglałem, że jest to związek toksyczny dla organizmu, dawniej mogli o tym nie wiedzieć)
Awatar użytkownika
marcin

Dawniej ludzie byli bardziej zerołejstowi niż dzisiaj, a już w PRL-u to na pewno. Wszystko się oddawało, szklane butelki, makulaturę itp.
A teraz nadrabiam dalej wpisy w tym temacie:

Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Maius w Krakowie

Muzeum najstarszej polskiej uczelni. Mieści się w zabytkowych budynkach Collegium Maius i dzieli się na dwie części - najpierw oglądamy dawne sale posiedzeń rektorów, uroczystych obron itp., natomiast druga część to bardziej muzeum nauki - czegóż tutaj nie ma... stare globusy (m.in. z Ameryką umieszczoną tam gdzie jest Australia :P), lunety, kompasy, przyrządy fizyczne, chemiczne, astronomiczne... Mnóstwo tego, plus najróżniejsze ciekawostki - to właśnie tutaj można zobaczyć oryginalną statuetkę Oscara (przekazał ją do muzeum Andrzej Wajda). Kolejne piękne i pouczające krakowskie muzeum!

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Wieża Ratuszowa w Krakowie

Znajduje się na rynku, jest to średniowieczna pozostałość dawnego krakowskiego ratusza. Koło tej wieży przechodziłem setki razy no i wreszcie przyszła pora na jej zwiedzenie.

Piękne wnętrza gotyckie, dość unikalne jak na Kraków bo w tym mieście (w odróżnieniu od np. Torunia) za dużo gotyku nie ma. Ładne też widoki z góry na rynek. I te wnętrza i widoki to jedyne rzeczy dla których warto pójść. No może do atrakcji można zaliczyć jeszcze wejście na górę niezwykle wąskimi i stromymi średniowiecznymi schodami.

Natomiast sama wystawa wewnątrz jest marna i nieciekawa - makiety jak wyglądał dawny ratusz, jakieś zabytkowe pieczęcie i kilka eksponatów znalezionych w ruinach dawnego ratusza. Aha, i mechanizm zegara można pooglądać (jest za szybą). I to wszystko, nawet brak jakichś plansz do poczytania. Samego zwiedzania to dosłownie jest na 15 minut :roll: ja oczywiście spędziłem więcej czasu podziwiając gotyckie sklepienia i ładne widoki z góry.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

A bilet ile kosztuje?
Awatar użytkownika
marcin

Nie pamiętam ale zapamiętałem że dość drogo w stosunku do tego co się dostaje. Chyba 20 normalny a 15 ulgowy ale głowy nie dam, bo byłem tam we wrześniu (mam trochę zaległości w tym temacie :P)
ODPOWIEDZ