Nie tylko ludzie zostali wymazani z oficjalnej historii, ale też emocje, doświadczenia, sposoby bycia w świecie i radzenia sobie z rzeczywistością. I właśnie to dla mnie stanowi zarówno wyzwanie, jak i piękno queerowej historiografii.
Drugi: Kiedy przestaliśmy nienawidzić samych siebie. Życie gejów w czasach prześladowań w Polsce i Niemczech
na OKO.press. Autorzy: STEVEN MEYER i JAKUB WOJTASZCZYK https://oko.press/zycie-gejow-w-czasach ... -niemczech
Paragraf 175 w Niemczech, akcje „Hiacynt„ i „Wrzos” w PRL – Niemcy i Polacy wspominają, z czym wiązało się w ich krajach bycie gejem kilkadziesiąt lat temu.
Czarek90 pisze: ↑11-10-2025 11:50:46
PS Mathias Foit z Joanną Ostrowską "podcastowali" o queerowym Dolnym Śląsku, nie tylko Wrocławiu Tak tylko dopowiadając słowem, pozwól
Pojutrze startuje we Wrocławiu wystawa, o której wrzuciłem info kilka dni temu: HISTORIE ODZYSKANE. QUEER NA DOLNYM ŚLĄSKU
Na grupie "Trzeba" na FB wpadły trzy różne plakaty, więc też je tutaj dla porządku (i archiwizacji) przeklejam, żebyśmy mieli/miały.
+ Wydarzenie na FB: https://fb.me/e/6UkJZezP7
LGBT w Breslau i hitlerowskie prześladowania. Pierwsza opowieść o historii queerowej społeczności Dolnego Śląska
Egbert Kipke był bogatym browarnikiem, a Friedrich Poguntke wrocławskim fryzjerem. W poniedziałek we Wrocławiu odsłonięte zostaną ich tzw. kamienie pamięci, pierwsze w Polsce poświęcone osobom prześladowanym ze względu na orientację seksualną.
Kamień pamięci (tzw. Stolperstein) Egberta Kipkego zostanie odsłonięty przy al. Wiśniowej 22 na os. Powstańców Śląskich, a Friedricha Poguntkego przy ul. Jedności Narodowej 125 na Ołbinie.
Czarek90 pisze: ↑13-10-2025 17:33:29
Na grupie "Trzeba" na FB wpadły trzy różne plakaty, więc też je tutaj dla porządku (i archiwizacji) przeklejam, żebyśmy mieli/miały.
Czarek90 pisze: ↑13-10-2025 17:33:29
Coś ci się chyba nie do końca udał ten zamiar.
No właśnie wczoraj widziałem, kiedy wrzucałem info o kamieniach pamięci i artykule GW.
I nie wiem, dlaczego... Były i znikły.
Ale jeden z tych trzech plakatów udostępniła też Replika na swoim FB:
Ja po prostu nie potrzebuję (póki co) własne hostingu, bo jedyną przestrzenią wirtualną, gdzie nie mogę dodać zdjęć, jeśli bym chciał (a chcę / potrzebuję i tak dość rzadko) jest to forum
A wracając do tematu wystawy – był już ktoś? Zwiedzał?
Jak uważasz. Wg mnie potrzeba porządnego hostingu na forum to już wystarczająca potrzeba. Ale pewnie masz rację nie przywiązując zbyt wielkiej uwagi do istnienia tego miejsca.
Roman istnieje naprawdę i mieszka na południu Polski. Nigdy go nie schwytano, chociaż policja uważa, że to on może być zabójcą homoseksualistów w Łodzi, ale również we Wrocławiu i Krakowie. Niestety, jak twierdzą policjanci, nie ma dowodów z miejsc zdarzeń, a zabezpieczone ślady przez lata zostały zdegradowane. Jacek Solista, kronikarz łódzkiego środowiska LGBT, znał Romana, wielokrotnie go spotykał. Jego zdaniem Roman musiał być pełen kompleksów, śmiano się z niego, że był z prowincji, źle ubrany i niezbyt rozgarnięty. Z jedną z ofiar utrzymywał przyjacielską relację, tym bardziej niezrozumiałe wydaje się jego zachowanie i brutalność w zabijaniu, swoje ofiary torturował. Według Jacka Solisty, policja nie chciała zatrzymać Romana. A przynajmniej tak się zachowywała.
QueerMuzeum Warszawa na FB pisze:
Wczoraj z drukarni dotarł do nas bardzo długo oczekiwany piąty numer “QueerStorii” - czasopisma wydawanego dawniej przez Archiwum Lambdy Warszawa, obecnie - przez QueerMuzeum.
W numerze - nominalnie za lata 2022-2025 - blok tekstów poświęconych Bobowi Mellorsowi (teksty Szymona Adamczaka, Tomasza Basiuka i samego Mellorsa); historia EEIP pióra Andrzeja Selerowicza; Warszawa w niemieckich magazynach queerowych 1899-1933 (tekst Mathiasa Foita); historia Warszawskiego Ruchu Homoseksualnego, pióra Gabriela Kuhla oraz blok tekstów związanych z obchodzonym w 2022 roku ćwierćwieczem istnienia Lambdy Warszawa (historia organizacji, wywiady z Michałem Pawlęgą, Ygą Kostrzewą i Krzysztofem Kliszczyńskim).
QueerStorię można zdobyć w QueerMuzeum (od 7 kwietnia) lub wysyłkowo - wpłacając darowiznę w wysokości przynajmniej 50 pln na numer konta 95 2130 0004 2001 0259 8738 0010 - w tytule przelewu wpisując “darowizna QS”. Prosimy pamiętać o podaniu adresu do wysyłki!